Шукатка Оксана Василівна

доктор педагогічних наук, професор

професор  кафедри фізичного виховання та спорту

Львівський національний університет імені Івана Франка

м. Львів, Україна

 

Закревський Олександр Олександрович

студент III-го курсу фізичного факультету

Львівського національного університету імені Івана Франка

м. Львів, Україна 

 

 Анотація: У статті здійснено аналіз впливу енергетичних напоїв на настрій, працездатність, серцево-судинну систему та несприятливих наслідків, які спричиняє їх вживання серед підлітків та молодих людей.

 Ключові слова: енергетичні напої, підлітки, кофеїн, таурин, залежність.

 

 Енергетичні напої є одними з найбільш швидкозростаючих напоїв за рівнем продажів на світовому ринку. Спочатку їхніми основними споживачами були спортсмени, проте, ринок енергетичних напоїв зростав і розширювався на різні сфери, спортсмени більше не є основними споживачами. Сьогодні  більшість енергетичних напоїв орієнтовані на підлітків та молодих людей у віці від 18 до 34 років, посилаючись на спосіб їхнього життя та чутливість до реклами. Рекламні кампанії в основному пропагують психоактивний, стимулюючий ефект напою, обіцяючи активність у будь-який період дня і ночі.

 Огляд, представлений на Americas Food and Beverage Show 2007 року підтвердив, що основним цільовим ринком компаній, які займаються енергетичними напоями, були підлітки та молодь. У їхній оцінці було зазначено, що багато компаній, які займаються виготовленням такого виду продукції, використовують тактику перехресного просування для охоплення аудиторії, інтегруючи свій продукт з екстремальними спортивними подіями, такими як X-games або NASCAR. На додаток до цієї тактики компанії енергетичних напоїв використовують креативні, а в деяких випадках, навмисно зухвалі способи для просування своїх продуктів. Так, наприклад, 10 серпня 2021 року на Софіївській площі в Києві, компанія Red Bull організувала незаконне дрифт шоу для зйомки реклами напою. 

 Не зважаючи на те, що спочатку енергетичні напої були орієнтовані на спортсменів, варто зазначити, що зараз за даними Всесвітнього антидопінгового агентства, надмірне споживання кофеїну вважається контрольованою речовиною під час змагань. Національна університетська спортивна асоціація (NCAA) в даний час розглядає кофеїн і гуарана, як заборонені речовини, коли концентрація в сечі перевищує 15 мкг/мл. Підлітки часто вживають енергетичні напої напередодні та під час виконання фізичних вправ, або спортивних заходів. Така практика може швидко призвести до зневоднення, а також до тремору, теплового удару або серцевого нападу. У поєднанні втрат рідин від потовиділення, під час тренування, з сечогінним ефектом кофеїну, значно підвищується ризик зневоднення. Національна федерація державних асоціацій середніх шкіл в США, рекомендуючи воду та спортивні напої для регідратації, конкретно не рекомендувала енергетичні напої та посилалася на потенційні ризики. Підлітки повинні бути обізнані та проінформовані про важливість споживання достатньої кількості води під час тренувань та ігор, особливо у літні місяці. Не важко здогадатися, що легковажне ставлення, інколи, приводило до летальних випадків, проте ЗМІ часто перебільшують про це, адже ватро зважати на стан здоров’я людини, яка зловживає цим напоєм. Тим не менш, лише кілька досліджень вивчали фізіологічні ефекти окремих інгредієнтів або потенційні синергічні ефекти; крім того, результати експериментальних досліджень були непереконливими, а іноді й суперечливими, тому доцільно дослідити обґрунтованість таких претензій. 

 

Рис 1. Тенденції споживання енергетичних напоїв на світовому ринку

 

 Серед інгредієнтів, які входять до складу енергетичних напоїв зустрічаємо кофеїн, таурин, гуарана, вітаміни групи В, рослинні похідні, а також енергетичні напої змішані з алкоголем.

 Основним активним інгредієнтом в енергетичних напоях є кофеїн. Енергетичні напої значно відрізняються як за вмістом кофеїну (від 50 до 505 мг на банку або пляшку), так і за концентрацією кофеїну (від 2,5 до 171 мг на 30 мл). Для порівняння, вміст кофеїну в чашці звареної кави становить від 77 до 150 мг [1]. Вчені погоджуються, що здоровій дорослій людині можна споживати до 400 мг кофеїну на день (що еквівалентно чотирьом чашкам кави), проте, за даними Американської академії педіатрії, діти у віці від 12 до 18 не повинні споживати більше 100 мг (чашка кави, 2-3 чашки чаю або близько двох пляшок газованих напоїв) на день. Крім того, академія рекомендує дітям взагалі уникати енергетичних напоїв. Потрібно також враховувати генетичні фактори, які мають відношення до вразливості, кофеїнової інтоксикації чи залежності. Дослідження, що порівнюють монозиготних та дизиготних близнюків, показали більш високі показники конкордантності саме для монозиготних близнюків щодо інтоксикації кофеїном, загального споживання кофеїну. Зважаючи на це є виправданим подальше вивчення того, чи вживання енергетичних напоїв є шлюзом до інших форм наркотичної залежності. 

 Занепокоєння щодо вмісту кофеїну в енергетичних напоях викликано потенційними несприятливими наслідками вживання. Одним із таких побічних ефектів є інтоксикація кофеїном. Такий стан визначає клінічний синдром, включений до «Посібника з діагностики та статистики психічних розладів». Загальні ознаки інтоксикації кофеїном включають нервозність, занепокоєння, неспокій, безсоння, шлунково-кишкові розлади, тремор, тахікардію, головний біль, труднощі з концентрацією, нудоту та похідні [5]. Буває психомоторне збудження і в рідкісних випадках –  смерть. Симптоми інтоксикації можуть імітувати тривогу та інші розлади настрою [4]. Також епідеміологічні дослідження показують, що тютюнопалії  споживають, на відмінну від інших, більше кофеїну, що може бути частково пов'язано з підвищенням метаболізму кофеїну серед курців.  Кофеїн є відомим сечогінним засобом, однак тривале застосування може призвести до зниження діуретичного ефекту. Діти та підлітки з розладами харчової поведінки, особливо нервовою анорексією, можуть регулярно споживати велику кількість кофеїну, щоб протистояти втомі, пов’язаній із обмеженням калорій через пригнічений апетит. 

 Вживання енергетичних напоїв, кави та інших кофеїновмісних напоїв як альтернативи сну, стало звичайним явищем. Така практика може призвести до позбавлення сну взагалі, погіршенню здоров’я зубів та їх ерозії, ожирінню, через високий рівень вмісту цукру в цих напоях. Варто також звернути увагу на те, що вони містять надлишок калорій (200 і більше), тому вважаються висококалорійними напоями. Якщо споживати їх у кількості, що перевищує добову потребу в калоріях – це може стати причиною дитячого ожиріння. 

 Інші дослідження показали, що, порівняно з ефектом Плацебо, кофеїн може підвищити витривалість при довготривалих фізичних вправах. У дорослих, які споживають кофеїн в низьких або помірних дозах  (1–3 мг/кг або 12,5–100 мг/день), покращується реакція та настрій. Це дослідження показало зв’язок між споживанням енергетичних напоїв і покращенням фізичної витривалості, пильності, психомоторної працездатності, концентрації уваги та вербального мислення. У невеликих кількостях енергетичні напої підвищують аеробні та анаеробні витривалості, знижують сонливість, підвищують збудженість. Але немає доказів, щоб зробити висновок, що енергетичні напої є більш ефективними для підвищення рівня енергії або покращення когнітивних функцій, ніж традиційні кофеїнові, такі як безалкогольні напої, кава та чай [2]. Аналізуючи дослідження, виявили, що на різних людей ті чи інші види напоїв впливають по-різному, підвищуючи чи погіршуючи їхній стан.

 Таурин є амінокислотою, яка міститься у тканинах тварин. Вважається, що він посилює дію кофеїну, а також зменшує втому м’язів. Джерела, що містять таурин,  включають м’ясо, молочні продукти та рибу. Таурин вважається необхідним для нормального розвитку і росту немовлят, тому нерідко додається до дитячих сумішей. Як харчова добавка, таурин продається для підтримки здоров’я жовчовивідних шляхів, здоров’я очей, а також як метод профілактики та лікування застійної серцевої недостатності. Дози таурину в енергетичних напоях - в діапазоні від 600 до 1000 мг на 237 мл. Поки не було задокументовано побічних ефектів таурину, проте через смерть спортсменів у Європі, пов’язану з енергетичними напоями, що містять таурин і кофеїн, багато країн заборонили або обмежили їх продаж. Результати досліджень на людях і тваринах свідчать, що тривалий вплив таурину може спричинити гіпоглікемію, але зменшити ризик ішемічної хвороби серця. Експериментуючи на тваринах, також з’ясувалося що можуть проявитися протисудомні та епілептогенні властивості речовини.

 Вживання гуарани у дорослих покращує пам'ять, продуктивність, пильність а також настрій, однак безпека та ефективність саме цієї речовини у дітей не досліджувалася.

 Вживання енергетичних напоїв у поєднанні з алкоголем стає все більш популярним. Одне з досліджень показало, що вживання енергетичного напою Red Bull з горілкою, зменшувало сприйняття порушення координації рухів, у порівнянні з однією лише горілкою[6]. Ці результати узгоджуються з іншими дослідженнями, що вивчають взаємодію кофеїну та алкоголю. Таким чином, при змішуванні енергетичних напоїв та алкоголю користувачі можуть не відчувати симптомів алкогольного сп’яніння. Це може збільшити ймовірність травм, пов’язаних із вживанням спиртного. Крім того, це загострило проблему алкоголізму ще більше. Практика поєднання енергостимулюючих напоїв із алкоголем постійно переплітається із зловживанням першого та спричиняє серйозні наслідки, такі як сексуальне насильство та водіння авто в нетверезому стані. Зазвичай у споживачів складається враження, що кофеїн протидіє негативному впливу алкоголю, та дослідження показали, що люди, які зловживають такими коктейлями, недооцінюють свій реальний рівень алкогольного сп’яніння. Хоча будь-який вид споживання кофеїну разом з іншими речовинами може зменшити сонливість – це все одно не полегшує інтоксикацію. Нормативні заходи щодо заохочення вилучення кофеїну з деяких змішаних алкогольних та енергетичних напоїв мають попередити споживачів, що змішування алкоголю з енергетичними напоями з високим вмістом кофеїну несе подібні ризики для здоров’я і що ця практика не порівнянна з вживанням змішаних напоїв, таких як ром і кола, які мають набагато менший вміст концентрації кофеїну. Друге серйозне занепокоєння опирається на те, що комбінування цих рідин притуплює реальне сприйняття свого фізичного стану, що може призвести до ненормованого вживання і передозування [3].

 Незалежно від того, чи змішуються енергетичні напої з алкоголем, нещодавні дослідження показують, що навіть після уточнення потенційних факторів, таких як більш важке вживання алкоголю, вживання енергетичних напоїв може створювати ризик алкогольної залежності і, можливо, вживання немедичних ліків. Це захоплення є причиною ризику алкогольної та, меншою мірою, наркотичної залежності. Механізми дослідження, що лежать в основі цих висновків незрозумілі. Зв'язок між вживанням енергетичних напоїв і алкогольною залежністю може бути пов'язаний з популярністю змішування алкоголю з енергетичними напоями, або з метою боротьби з наслідками похмілля.

 Висновок. Споживання енергетичних напоїв пов’язане з багатьма шкідливими наслідками для здоров’я. Було виявлено, що підлітки, а також студенти вживають енергетичні напої частіше і мають підвищений ризик впливу на здоров’я, відтак виникає необхідність регулюючим органам, запровадити суворіші правила для контролю за їхнім маркетингом, одночасно підвищити рівень поінформованості про можливі негативні наслідки для здоров’я через надмірне споживання, на рівні МОЗ та МОН.

 

Література:

1. Babu, K., Church, R., & Lewander, W. (2008). Energy drinks: The new eye opener for adolescents. Clinical Pediatric Emergency Medicine, 9 , Р. 35.

2. John P. Higgins, Kavita Babu, Patricia A. Deusterand Jane Shearer. Energy Drinks: A Contemporary Issues Paper. American College of Sports Medicine Volume 17 & Number 2 (2018), Р. 68.

3. Cecile A Marczinski, Mark T Fillmore, Energy drinks mixed with alcohol: what are the risks? Nutrition Reviews, Volume 72, (2014). Р. 100.

4. Alford C, Cox H, Wescott R. 2001. The effects of Red Bull energy drink on human performance and mood. Amino Acids. 2021. РР. 139–50.

5. Nordt SP, Vilke GM, Clark RF, et al. Energy drink use and adverse effects among emergency department patients. J. Community Health. 2012; Р. 37.

6. McKetin R, Coen A, Kaye S. A comprehensive review of the effects of mixing caffeinated energy drinks with alcohol. Drug and Alcohol Depend: 2015; РР. 15-30.