Глупак Зоя Іванівна
Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри рослинництва
Сумського національного аграрного університету
М. Суми
Іванченко Володимир Миколайович
Студент Сумського НАУ
М. Суми
Гордієнко Роман Юрійович
Студент Сумського НАУ
Анотація: У результаті проведених досліджень встановлено, що кращі умови для росту і розвитку рослин створювалися за густоти посіву763,9-987,86 тис. шт/га. У середньому за три роки розрахункова врожайність за цієї густоти становила відповідно 3,73-3,56 т/га. Виявлені залежності вказують на перспективність напрямів підвищення урожайності посівів ранньостиглих сортів сої в умовах Сумської області, за рахунок збільшення їх густоти до 900 тис. шт. /га. Саме в цьому діапазоні підтримується рівновага урожайності в посіві, при якій зміна площі живлення рослин (за рахунок їх нерівномірного розміщення або інших факторів) може компенсуватися пропорційним зростанням продуктивності інших рослин.
Ключові слова: соя, густота посіву, площа живлення, продуктивність рослин, розрахункова урожайність.
В Україні спостерігається значне підвищення інтересу до сої. Цьому сприяє потепління клімату та розвиток ринкових відносин. Україна посіла перше місце в Європі за виробництвом сої, має значні перспективи розширення її посівів. За 2010-2018 рр. в Україні посіви сої стабільно зростали: з 1036 тис. га до 2,2 млн. га, у тому числі в Сумській області – з 52,5 тис. га до 126,8 тис. га [1, 2].
На сьогодні соя є ринково-привабливою культурою. Економічна сутність великого попиту на сою полягає в тому, що вона за один вегетаційний період синтезує два урожаї білка і жиру (з 1 т сої одержують 700 кг соєвого шроту, що містить 44-48% білка, і 190 кг соєвої олії). За рахунок реалізації соєвої олії практично окупаються прямі витрати на вирощування сої, а соєвий шрот залишається найдешевшим білковим кормовим інгредієнтом. За показником експорту Україна займає 7 місце у світі і суттєво випереджає найближчих конкурентів: Росія відстає на 2,5 млн. тонн; Індія та ЄС — на 2,7 млн. тонн. У Європі з одного гектара в середньому отримують 3-4 тонни, тоді як в Україні — 2 тонни [3,4].
Одним із шляхів збільшення урожайності сої є вибір оптимального рівня загущеності посіву. Актуальним у цьому відношенні є питання норми висіву та передзбиральної густоти рослин, оскільки цей показник визначає рівень урожайності посівів і є одним із основних параметрів, що визначає зональні та сортові особливості технологій вирощування. Встановлення оптимальної площі живлення і ширини міжрядь є дуже важливим питанням технологічного процесу вирощування сої. Для сої це має важливе значення, оскільки вона є світлолюбною культурою, а зміна площі живлення впливає на цілий комплекс морфологічних параметрів рослин та структурних показників посіву [5, 6].
Метою досліджень було встановлення оптимальної густоти посіву сої шляхом правильного вибору норми висіву, яка б забезпечила оптимальний ріст і розвиток рослин та високу продуктивність.
Дослідження з вивчення впливу густоти посіву на продуктивність сої проводилися протягом 2016-2018 рр. на базі навчально-наукового виробничого комплексу Сумського НАУ (робота виконувалася в рамках науково-дослідної тематики кафедри рослинництва, номер державної реєстрації 0115U001054). Грунти дослідних ділянок – чорнозем потужний важко-суглинковий середньо-гумусний на лесовидному суглинку з умістом гумусу шарі 0-30 см 4% (за Тюріним), легкогідролізованого азоту (за Корнфілдом) – 9,0 мг/100 г ґрунту, рухомого фосфору та обмінного калію (за Чириковим) – відповідно 14% і 6,7 мг/100 г ґрунту, рН сольовий 5,64-6,03.
Об’єктом дослідження був сорт сої ранньостиглої групи Вільшанка Інституту землеробства НААН. Агротехніка була загальноприйнятою для даної зони. Польові та лабораторні досліди проводили за загальноприйнятою в рослинництві методикою польового досліду [7], супроводжувалися спостереженнями, визначеннями, обліками та аналізами.
Результати досліджень, отримані в модельних дослідах із клиновидним розміщенням рядків, характеризують норму реакції окремих рослин на зміну показників площі живлення в умовах конкретної ґрунтово-кліматичної зони [8]. Модельний дослід дає можливість оцінити густоту рослин від 150,35 тис. шт./га до 2388,29 тис. шт./га. Однак ці дані лише частково характеризують можливі показники урожайності посіву, оскільки ці значення отримуються розрахунковим шляхом.
Продуктивність рослин та урожайність посіву сої формується за рахунок окремих складових урожаю, якими є загальна кількість бобів на рослині та кількість насіння у бобі.
Вплив площі живлення на індивідуальну продуктивність рослин сої, 2016-2018 рр.
Розра-хункова густота, тис. шт./га |
Площа живлення 1 рослини, см2 |
Кількість бобів на рослині, шт. |
Кількість насіння у бобі, шт. |
Насіннєва продук-тивність рослини, шт. насінин |
Маса насіння з 1 рослини, г |
Розрахун-кова урожайність, т/га |
150,35 |
665,13 |
34,1 |
2,14 |
72,97 |
14,59 |
2,19 |
157,37 |
635,45 |
34,6 |
2,28 |
78,89 |
15,77 |
2,48 |
165,08 |
605,77 |
30,2 |
2,32 |
70,06 |
14,01 |
2,31 |
173,58 |
576,09 |
29,3 |
2,27 |
66,51 |
13,30 |
2,30 |
183,01 |
546,41 |
28,5 |
2,11 |
60,14 |
12,02 |
2,20 |
193,52 |
516,73 |
28 |
2,04 |
57,12 |
11,42 |
2,21 |
205,32 |
487,05 |
27,6 |
1,97 |
54,37 |
10,87 |
2,23 |
218,64 |
457,38 |
27,1 |
1,93 |
52,30 |
10,46 |
2,28 |
233,81 |
427,7 |
26,7 |
1,85 |
49,39 |
9,87 |
2,30 |
251,25 |
398,02 |
26,1 |
1,77 |
46,19 |
9,23 |
2,32 |
271,49 |
368,34 |
25,5 |
1,75 |
44,62 |
8,92 |
2,42 |
295,28 |
338,66 |
25,1 |
1,69 |
42,42 |
8,48 |
2,50 |
323,64 |
308,98 |
24,6 |
1,61 |
39,61 |
7,92 |
2,56 |
358,04 |
279,3 |
22,7 |
1,56 |
35,41 |
7,08 |
2,53 |
400,6 |
249,62 |
21,9 |
1,56 |
34,164 |
6,83 |
2,73 |
454,66 |
219,94 |
20,5 |
1,53 |
31,36 |
6,27 |
2,85 |
525,58 |
190,27 |
17,8 |
1,5 |
26,70 |
5,34 |
2,80 |
622,72 |
160,59 |
17 |
1,49 |
25,33 |
5,06 |
3,15 |
763,9 |
130,91 |
16,5 |
1,48 |
24,42 |
4,88 |
3,73 |
987,86 |
101,23 |
12,8 |
1,41 |
18,05 |
3,6096 |
3,56 |
1397,63 |
71,55 |
7,2 |
1,4 |
10,08 |
2,016 |
2,81 |
2388,29 |
41,87 |
4,1 |
1,39 |
5,70 |
1,14 |
2,72 |
|
НІР0,05 |
0,04 |
0,02 |
0,47 |
0,31 |
|
Поведені нами дослідження показали, що найбільш динамічним параметром був показник насіннєвої продуктивності або кількість насіння на 1 рослині. Мінімальне значення цього показника (5,7 шт. насінин) відмічено при площі живлення 41,8 см2 і збільшувалося по мірі загущення посіву до 78,9 шт. насінин. Таке зростання насіннєвої продуктивності відбувалося за рахунок збільшення кількості бобів на рослині (від 4,1 шт. при густоті 2388,29 тис.шт/га до 34,6 шт при густоті 157,37 тис. шт./га), оскільки кількість насінин у бобі змінювалась не суттєво.
Продуктивність рослин сої сорту Вільшанка в умовах Сумської області залежно від густоти посіву змінюється від 1,14 до 15,77 г. Останнє значення, на наш погляд, відповідає генетичному потенціалу індивідуальної продуктивності в умовах відсутності конкуренції.
Аналіз розрахункової урожайності залежно від густоти посіву показав, що кращі умови для росту і розвитку рослин створювалися за густоти посіву763,9-987,86 тис.шт/га. У середньому за три роки розрахункова врожайність за цієї густоти становила відповідно 3,73-3,56 т/га.
Виявлені залежності вказують на перспективність напрямів підвищення урожайності посівів ранньостиглих сортів сої, за рахунок збільшення їх густоти до 900 тис. шт. /га. Саме в цьому діапазоні підтримується рівновага урожайності в посіві, при якій зміна площі живлення рослин (за рахунок їх нерівномірного розміщення або інших факторів) може компенсуватися пропорційним зростанням продуктивності інших рослин.
Література
1. Романько А. Ю. Стан вирощування сої в Україні та Сумській області / А.Ю. Романько // – Вісник СНАУ, серія "Агрономія і біологія" 2017 - № 9 (34), С. 57-61.
2. Маслак О. Привабливість ринку сої [Електронний ресурс] / О. Маслак // Газета «Агробізнес сьогодні». – 2011. – № 18 (217). – Режим доступу : http://agrobusiness.com.ua/component/content/article/32-2011-05-11-22-31-13/637-2011-09-21-10-30-59.html/
3. Шевніков М. Я. Наукові основи вирощування сої в умовах лівобережного Лісостепу України: Монографія / М. Я. Шевніков. – Полтава, 2007. – 208 с.
4. Агробиологические особенности возделывания сои в Украине / Ф.Ф. Адамень, В.А. Вергунов, П.Н. Лазер и др. – К.: Аграрна наука, 2006. – 436 с.
5. Міленко О. Г. Вплив норм висіву насіння на урожайність сої / О. Г. Міленко // Матеріали науково-практичної конференції професорсько-викладацького складу ПДАА. – Ч. 2. – Полтава. – 2014. – С. 45-46.
6. Бобро М. А. Продуктивність сортів сої різних груп стиглості залежно від норм висіву в східній частині Лісостепу України / М. А. Бобро, Є. М. Огурцов, В. Г. Міхєєв // Вісник ХНАУ (Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво»). – 2012. – № 2. – С. 30-36.
7. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
8. Nedler J. A. New kids of systematic for spacing experiments / J. A. Nedler // . Biometris. – 1962. – V. 18. – P. 283-307.