Шакула Олександр Олександрович

доцент, кандидат сільськогосподарських наук

Державний біотехнологічний університет

м. Харків

Україна

 

Новікова Вікторія Євгенівна

старший викладач, кандидат педагогічних наук

Державний біотехнологічний університет

м. Харків

Україна

 

Канаєва Катерина Сергіївна

студентка  

Державний біотехнологічний університет

м. Харків

Україна

 

Анотація: В статті розглянуто використання оздоровчих компонентів – шипшини і гарбуза у складі вологого корму для собак з включенням до її складу екструдованих злаків – пшениці, ячменю та сорго. У зразках вологих кормів були визначені поживна цінність та вологість. З`ясовано, що включення до вологих кормів шипшини і гарбуза не впливає негативно на їх якість і добре споживається. 

Ключові слова: собаки, вологі корми, оздоровчі компоненти, шипшина, гарбуз, екструдати сорго, пшениці, ячменю.

 

 Використання індустріальних технологій в промисловості, транспорті, сільському господарстві, особливо в ХХІ столітті, сприяє забрудненню навколишнього середовища, у складі сировини для виробництва харчових продуктів і кормів для тварин накопичуються шкідливі для організму речовини, що порушує обмін речовин і послаблює імунітет. Наслідком цього є збільшення рівня захворювань, при цьому витрати на лікувальні препарати збільшуються. Поряд з людиною також від негативних наслідків забруднення навколишнього середовища страждають і домашні тварини – собаки, кількість яких в нашій країніналічується близько 5 мільйонів [3, 7].

 Виправити це становище можна за допомогою годівлі собак раціонами з включенням функціональних інгредієнтів, які слугують не тільки як джерела пластичних речовин та енергії, але й і як складний немедикаментозний комплекс, що забезпечує достовірний лікувально-профілактичний ефект. До функціональних інгредієнтів відносять такі, які здійснюють сприятливий вплив на здоров`я при їх регулярному споживанні в ефективних дозах [4]. 

 Ринок кормів для домашніх тварин, у тому числі і собак, насичений кормами із включенням багатьох синтетичних добавок, які не завжди ефективно засвоюються організмом тварини [1, 3, 7, 8]. Природні компоненти, насичені вітамінами та іншими корисними речовинами, для виробництва кормів для домашніх тварин майже не використовуються. Отже, проблема виробництва вологих кормів з включенням функціональних інгредієнтів є актуальною. 

 Метою наших досліджень була розробка рецептів вологих кормів для собак з включенням до їх складу функціональних інгредієнтів – шипшини і гарбуза, їх приготування і визначення деяких фізико-хімічних показників. 

 Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту (до 17 % на суху речовину), каротин (0,7-0,8 мг/%), вітаміни В1, В2, РР, К, пантотенову кислоту, флавоноїди (гіперозид, астрагалін, кверцитрин, кемпферол та ін.), фенолокислоти, пектинові речовини (1,8-3,7 %), цукри (0,9-8,1 %), органічні кислоти (0,9-3,7 %), солі заліза, марганцю, фосфору, магнію, кальцію. 

 Плоди шипшини виявляють протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновні процеси в організмі, сприятливо впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез. Плоди використовують для профілактики і лікування гіпо- і авітамінозів С і РР, при гострих і хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих і хронічних захворюваннях печінки, кишківника, при виразковій хворобі, гемологічних діатезах, гемофілії, кровотечах, гіпертиреозі і недостатності надниркових залоз, травматичному шоці [5, 6]. 

 Плоди гарбуза містять цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза), клітковину (1,2 %), органічні кислоти (переважно яблучна), каротин (до 6 мг/%), аскорбінову (8 мг/100 г), фолієву (14 мкг/100 г), пантотенову (0,5 мг/100 г) та нікотинову (0,4 мг/100 г) кислоти, вітамін В6 (0,13 мг/100 г), рибофлавін, тіамін, значну кількість мінеральних речовин: калій 170 мг/100 г, залізо – 100, мідь 180, фтор 86, цинк 240 мкг/100 г, кальцій , фосфор [2, 5, 6]. 

 Дослідження проводились у два етапи. На першому етапі були підібрані компоненти, розроблені рецепти згідно з нормами годівлі і приготовлені вологі корми для собак. На другому етапі визначалась вологість і вологоутримуюча здатність вологих кормів для собак за загально прийнятими методиками. 

 До контрольного рецепту входили печінка свиняча, м`ясо куряче, сухе молоко, дріжджі кормові, жир курячий, кістковий бульйон, перлова крупа, премікс, сіль. Поживність контрольного рецепту становила: 500 КДж обмінної енергії, 12,5 г білка, 5 г жиру, 11 г вуглеводів. До другого дослідного рецепту були включені замість перлової крупи екструдат ячменю і порошок гарбуза, а решта компонентів була такою, як і в контрольному рецепті. Вологий корм, виготовлений за рецептом № 2, містив 506 КДж обмінної енергії, 9, 7 г білка, 4 г жиру, 14 г вуглеводів. Третій дослідний рецепт включав до себе екструдат ячменю і порошок шипшини, а решта компонентів, окрім перлової крупи, була подібною до контрольного рецепту. Він містив 496 МДж обмінної енергії, 9,8 г білка, 4,5 г жиру, 11 г вуглеводів. 

 Всі дослідні рецепти мали перевагу перед контрольним. Слід відзначити, що вміст білка у контрольному рецепті перевищував норму на 25 %. 

 Надлишок білка для собак шкідливий, тому що може бути причиною токсичних явищ, що веде до перевантаження печінки і нирок продуктами його розпаду, перенапруги секреторної функції травного тракту, посиленню гнильних процесів у кишківнику, накопиченню в організмі продуктів азотистого обміну зі зсувами кислотно-лужного балансу у кислий бік [6]. 

 Найкращий склад був у третьому рецепті за рахунок введення до його складу шипшини – інгредієнту з найкращими функціональними властивостями. 

 Вода є дуже важливим компонентом вологих кормів і незамінна в технологічних процесах, вона впливає як на якість готової продукції так і на терміни її зберігання. Вологість зразків кормів для собак наведена на мал. 1.

 

Мал. 1. Вологість вологого корму для собак, %

 Згідно з даними наведеними на рис. 1, вміст води у зразках вологого корму для собак всіх рецептів майже не відрізнявся і був в межах норми. Внесення екструдату ячменю, гарбуза і шипшини до складу дослідних зразків вологого корму для собак тільки незначно підвищило його вологість. 

 Водоутримуюча здатність (ВУЗ) з технологічної точки зору є важливим показником, який обов`язково враховується при виробництві вологих кормів. ВУЗ зразків вологого корму рецептів № 1-3 наведена на мал. 2.

 

Мал. 2. Водоутримуюча здатність волого корму, %

 Найменша вологоутримуюча здатність спостерігалась у зразках контрольного рецепту – 31 %, а найбільша – у рецепті № 3 (з екструдатом ячменю і шипшиною) – 42 %. На наш погляд, збільшення водоутримуючої здатності у зразках дослідних рецептів № 2 і 3 у порівнянні з контролем є позитивним результатом. Це можна пояснити наявністю у їх складі екструдатів зерна ячменю.

 

 Висновки:

  1. Найбільш досконалим за збалансованістю був рецепт вологого корму для собак № 3 (з екструдатом ячменю і шипшиною). 
  2. Внесення гарбуза і шипшини у зразки вологого корму для собак не вплинули негативно на його вологість і вологоутримуючу здатність. Ці показники у дослідних зразках вологого корму для собак з екструдатом ячменю, гарбуза і шипшини були в межах норми. 

 

Література:

1. Ваша собака. Все о собаке / сост. : М. Дороган, В. Н. Челнокова. Ростов-на-Дону : Владис, 2006. 640 с.

2. Исцеляющие продукты: пища – лекарство, лекарство – пища / сост. А. Д. Мильская. Харьков : Фолио, Ростов-на-Дону : Феникс, 1998. 479 с. 

3. Личева А. М. Основы диетологии собак и кошек // Мир ветеринари. 2014. № 6. С. 58-59.

4. Капрельянц Л. В., Іоргачова К. Г. Функціональні продукти. Одеса : Друк, 2003. 312 с. 

5. Лікарські рослини : енциклопедичний довідник / за ред. А. М. Гродзінського. Київ : Гол. ред. УРЕ, 1991. 544 с.

6. Хохрин С. Н. Кормление собак и кошек. Москва : КолосС, 2006. 248 с. 

7. Шанин П. Рынок кормов для домашних животных: факты, комментарии, прогнозы // Мясной бизнес. 2004. № 1. С. 12-14.

8. Энциклопедия собаки : перевод с фр. Т. 4. Москва : Индустрия рекламы, 2009. 168 с.